Oogsten wat je gezaaid hebt

Wie weet wat ‘ie oogsten wil, gaat zich bij het zaaien op dit doel richten.

Maar bij veel zaken ligt het niet zó eenvoudig: niet één op één zo van input = output…


Hieronder tref je drie praktijk-verhalen aan van collega-leden van Bewust Culemborg. Zij hopen je hiermee  te inspireren: Welke oogst inspireert jou?

  • Kies jij voor yoga en balans?

  • Of wil je je verdiepen in gezonde voeding en mee-oogsten met de familie Philips van Stadsboerderij Caetshage?

  • Of wil je jouw relatie onderzoeken? Welke vragen stel jij jezelf bijvoorbeeld over intimiteit en seksualiteit en wat oogst je daarmee?

Veel leesplezier en inspiratie voor de oogst die jij wilt…!


Stil wordenWat oogst je met yoga?

Deze titel brengt mij meteen bij de oude yogateksten uit het verre oosten. Daarin staat onder meer: ‘Yoga is het stil worden van de wervelingen van de geest. Dan is het zijnde thuis in zichzelf’. Klinkt ingewikkeld misschien, maar de bedoeling is wel duidelijk.


Thuis komen bij jezelf

Wie wil dat nou niet: een kalme geest en thuis komen bij jezelf?Rust in de geest

In de yogales stap je uit de wereld van gedachten, uit je hoofd en betreed je de wereld van het gevoel en van de ervaring. En daarmee ben je op een ontspannen manier aanwezig in het hier en nu. En begin je al meteen een beetje te oogsten…

Door de focus te leggen op de adem, beweging en verstilling van de geest geven de yoga oefeningen jou kracht, souplesse en innerlijke rust. Daarbij word je uitgenodigd om met aandacht jezelf in de yoga te beleven.

Jouw oogst? Je komt meer in balans en dichter bij jezelf!


Wil je ook ervaren wat yoga voor jou kan betekenen? 

Marianne van Lobberegt geeft yoga lessen.

Natuurlijk zijn er nog meer yoga docenten aangesloten bij Bewust Culemborg


ZaadjesKringloop van het leven

Radijsjes “zaai” je, bonen “leg” je, aardappelen “poot” je. Het komt in ieder geval allemaal in de aarde terecht. Met deze aarde proberen wij, biologisch-dynamische boeren, zo goed mogelijk om te gaan. We rijden er zo min mogelijk overheen, met zo vriendelijk mogelijke machines. We mengen er biologische mest doorheen, het liefst vercomposteerd zodat het al behoorlijk op aarde lijkt. De compost trekt veel bodemdiertjes zodat er veel gangetjes in de bodem komen (lucht) en de boel verder verteerd en mengt. Het houdt vocht goed vast, handig tijdens droge zomers. De voeding komt gedurende het groeiseizoen langzaam vrij voor de planten voor een harmonieuze groei.


Eigenheid en logicaPlanten groeien

Als het zaadje hier in terecht komt, voelt het zich thuis en wil maar al te graag groeien. Een worteltje naar beneden en een stengel met bladeren naar boven. Het zaadje, de plant, de vrucht, is ook nog eens gevoelig voor de krachten uit het heelal. De maan trekt aan de sappen van de plant, bepaalde sterren en planeten stimuleren de knolvorming of juist de vrucht of de bloem. Daardoor worden ze extra lekker, goed bewaarbaar, vol voedingswaarde.


Net voor de oogst​Alvast zaaien voor volgend jaar

Het oogsten is dan een vrij definitieve actie.Tjak, de kool gesneden. Pluk, de aardbei in het doosje. Wortels getrokken, prei gepeld... Het deel van de plant dat we oogsten, eten we op, extra lekker van eigen teelt. Wonderlijk al die verschillende kleuren, geuren en smaken uit de verschillende zaden.

Een groot deel van de plant blijft op het land, de wortel, steel, het blad. Of belandt op de komposthoop. En dat is waar het allemaal weer mee begint...


En als deze groente heeft mogen groeien in deze harmonieuze, natuurlijke omstandigheden, dan zal het zich Oogst wordt weer zaad​net zo welkom voelen in ons lijf als het zaadje in de goed verzorgde bodem. Het laat zich makkelijk opnemen, geen krampen en geborrel, geen nare stoffen die in je lichaam achterblijven.

Bedenk goed: Je bent wat je eet. Dat is de bodem van waaruit je leven groeit. Zeer waardevol!


Wil je ook eens lekkere bio-dynamische groenten en fruit proeven?

Ga dan naar Boerderij Caetshage van Todd en Boudien Philips.


Tijd voor elkaarOogsten in je relatie

Vakantie tijd… ”tijd voor elkaar en de relatie”… In onze seksuele relatie hopen we dan vaak veel te oogsten.


Ben jij seksueel tevreden?

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 75-80% van de seksueel actieve mensen tussen de 15 en 70 jaar tevreden is met hun seksuele bestaan. Dat is best veel. Maar toch...heb jij het idee dat er nog winst te halen valt op het terrein van je seksuele leven (oogsten) dan is het interessant om onder ogen te gaan zien wat je nu eigenlijk zoal zaait of gezaaid hebt in je relatie.


Bewust worden van je overtuigingen 

Wanneer je je bewust wordt vanuit welke diepe overtuigingen jij je seksuele relatie vormgeeft (je seksuele blueprint ontstaat al jong), kan je gaan kijken of je daarmee jezelf en je partner recht doet en oogst wat je wenst. Wie ben je als seksuele man/vrouw en hoe leef jij dat in jouw relatie? En waarom leef je dingen niet? Vaak zoeken we in seks een vervulling die veel dieper gaat dan seks. Is dat reëel of gedoemd je onvervuld achter te laten?


Stel jezelf eens vragenVurig verlangen

Stel jezelf eens een aantal vragen, om uit te vinden wie je bent en wat je verlangt:


  • Wat verwacht je van seks?
  • Wat verwacht je van jezelf in seks? (van je lijf, je gedrag)
  • Wat verwacht je van je partner?
  • Voel je je vrij te delen wat je wilt, te laten zien wat je wilt, te vragen wat je wilt?
  • Wat is jouw uitdaging in seksualiteit?
  • Wat vind je van jezelf als minnaar/minnares?
  • Wat denk jij dat de kwetsbaarheid is van jezelf en je partner in seksualiteit?
  • Relaties helpen je te ontwikkelen

Misschien zijn er antwoorden die je jezelf verbazen. Of vragen waarbij je nieuwsgierig wordt naar het antwoord van je partner.

Uiteindelijk is een intieme, gecommitteerde, liefdevolle relatie een ‘groeimachine’ voor je ontwikkeling! Ik wens je bewustzijn op wat je zaait en mooie oogsten…


Wil je dat er iemand met je meekijkt naar jouw relatie? Inge Hemel helpt je graag hiermee.

Natuurlijk kun je ook terecht bij een andere relatietherapeut.


Alles is liefde​Wij wensen je een goede oogst!

De redactieleden van de nieuwsbrief Bewust Culemborg
Christine Broekhuizen en Geertje Kuipers

Ideeën? Is er een thema dat jij graag onder de aandacht wil hebben/brengen in een volgende nieuwsbrief, dan kun je contact met ons opnemen.