Vakantie tijd: wat laat jij los?

Vakantietijd.

De gelegenheid om dingen eens anders te doen!

Lekker op je eigen manier, eindelijk zoals je écht zelf wilt. Verloftijd is een bijzonder soort vakantietijd, vooral als dit langer dan een paar weken duurt. Als je meer tijd krijgt om ‘los te komen’, kan de ervaring intenser zijn.

Ilse Schuts


De coördinator van Bewust Culemborg, Ilse Schuts, is er een halfjaar tussenuit rondom de geboorte van haar derde kindje. Ervaringen die zij opdoet nu zij los komt van het ‘runnen’ van Bewust Culemborg zijn specifiek, maar ook universeel. Ze deelt haar ervaringen en gedachten graag via deze Inspiratiebrief. Wellicht raakt het ook jouw ervaring van ‘loskomen’ in deze vakantietijd.​De vragen die Ilse zichzelf stelde:

Wat gebeurt er als ik loslaat

  • Wat gebeurt er als ik loslaat?

  • Verlof! Waarom doe je moeilijk?

  • Echt kiezen voor verlof

  • De winst van loskomen

  • Vakantieverlof

  • Vragen voor jezelf

Wat gebeurt er als ik loslaat?

‘De verbindende factor zijn’ is een belangrijke rol voor mij als coördinator van Bewust Culemborg. Met overzicht, relatiebeheer en zien wat er leeft in de stad lever ik mijn bijdrage aan Bewust Culemborg. Daarnaast is het bijzonder leuk om mensen te enthousiasmeren, activiteiten te organiseren en het webplatform actueel te houden. Bewustwording onder de aandacht brengen, is het doel. De vraag die mij werd gesteld voor deze nieuwsbrief is: ‘Wat gebeurt er als je dit allemaal loslaat?’

Het lijkt erop alsof mijn verloftijd minstens zoveel oplevert als de coördinatietijd. Het loskomen van de dagelijkse stroom betekent ontwikkeling en vernieuwing. Een verrijking!


moeilijk doen of vertrouwen

Verlof! Waarom doe je moeilijk?

Verlof nemen. Kan dat wel? Iedereen die betrokken is bij Bewust Culemborg gunt mij een heerlijke verloftijd. En het blijkt een ware kunst om dit aan te nemen. Want kan Bewust Culemborg wel doorgaan als er niemand meteen opspringt om tijdelijk de coördinator te zijn?

Gebrek aan vertrouwen

Ai! daar zit een kromme gedachte in mijn hoofd. Het is er zelfs eentje met gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Wie zegt dat het niet door kan gaan zonder coördinator? We hebben inmiddels ontdekt dat dat prima kan, maar een ontmoedigende gedachte erover helpt niet mee …

Gehecht zijn aan je takenTime for a break

Verloftijd opnemen klinkt prettig, maar blijkt tegelijk niet eenvoudig. Loskomen van de dingen waaraan je je hecht is nooit eenvoudig, ook niet voor mij. Blijkbaar ben ik erg gehecht aan mijn functie en taken. Want stel dat ze het zonder mij redden? Kan ik dan nog wel terugkomen?

Natuurlijk gaat het door en natuurlijk blijf ik na mijn verlof coördineren. Het is alleen de bange gedachte om iets te verliezen. Een gedachte die mij de vrijheid ontneemt om lekker met verlof te gaan voor mijn eigen gezondheid en geluk. Door die gedachte kan ik mij dus beter niet laten leiden.


Je kunt kiezen​Echt kiezen voor verlof

Van mijn kromme gedachten, mijn ‘belemmerende overtuigingen’, werd ik me bewust in de aanloop naar het opnemen van mijn verlof. Met deze ontdekking, en vele andere puzzelstukjes, heb ik de weg vrijgemaakt om te kiezen voor een echt, helemaal vrij, verlof.De winst van loskomenLos komen schept nieuwe mogelijkheden

Voor mij als moeder is het zwangerschapsverlof een waanzinnige kans om me bewust te worden van dingen waar ik onnodig aan vast zit. Natuurlijk om er meer van los te komen. Zo kan ik straks fris en vrij weer inhaken. Het is veel méér dan een opgerekte vakantie: ronduit een verdiepende persoonlijke ontwikkeling.

Voor Bewust Culemborg is mijn verlof ook een kans om verder te ontwikkelen en te vernieuwen. Stukjes coördinatie zijn door anderen overgenomen en groepen leden en vrijwilligers organiseren zich meer zelfstandig. Dit verrijkt ons als organisatie. De coördinatietaken die ik heb losgelaten blijven niet hetzelfde. Ik ben benieuwd hoe deze zich ontwikkelen tijdens mijn verlof en waar ik als coördinator straks weer kan inhaken.

Mijn zwangerschapsverlof luidt ook de geboorte van een nieuwe tijd voor Bewust Culemborg in.


Vakantieverlof

Ik weet niet of er lezers zijn die net als ik een kindje verwachten. Maar wel komt voor veel van jullie de zomervakantie eraan. Op vakantie kunnen we ons ook opnieuw richten en invoegen. Er is veel te ontdekken als we (een tijdje) proberen te leven zonder haast, post, telefoon, internet, schooltijden, klanten of vaste afspraken. We komen los van de dagelijkse routines.

Voelen wat je fijn vindtJe richten op geluksgevoel

In onze vrije tijd voelen we vaak beter wat we fijn en zinvol vinden. Door onze aandacht daar bewust even op te richten, bereiden we ons voor op de tijd erna. Als we dat oefenen in de vakantie, kunnen we daarna weer verfrist en vernieuwd aan de slag.

Vragen voor jezelf

  • Wat ontdek jij tijdens je vakantie?
  • Wat vind je fijn en zinvol in jouw leven?
  • En wat kun je los gaan laten?

Namens Bewust Culemborg  wens ik  je een heel fijne zomervakantie.

Geniet van de rijkdom van je verlofdagen! 

Ilse Schuts.


Wil je beter leren loslaten of ontdekken wat voor jou echt belangrijk is dan vind je op de website van Bewust Culemborg professionele aanbieders die je daarin kunnen helpen, voeden en inspireren.


Liefde is de bron van allesWij wensen je een mooie ontdekingstocht

De redactieleden van de nieuwsbrief Bewust Culemborg
Christine Broekhuizen en Suzanne Huijs

Ideeën? Is er een thema dat jij graag onder de aandacht wil hebben/brengen in een volgende nieuwsbrief, dan kun je contact met ons opnemen.