Kom mee naar buiten allemaal

‘Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de Wielewaal!’, luidt de eerste zin uit een blijmoedig liedje. Buiten is echter nog veel meer te horen, zien en ervaren dan alleen die muzikale Wielewaal. En buiten zijn is ook fijn voor je binnenwereld.

In deze Inspiratiebrief inspireren we je graag om naar buiten te gaan.

  • DE NATUUR VERTELT
  • GRATIS GEZONDHEID VAN DE ZON
  • YOGA MET DE WIND IN JE HAREN

De natuur verteltspeels

‘Eigenlijk wil ik altijd wel naar buiten. In de natuur verwonder ik me en laat ik me verrassen door alles wat ik tegenkom. Het geeft me ruimte en ik voel me buiten speels en ontspannen worden. Het liefst zou ik iedereen mee naar buiten nemen.‘

Waar wil je zijn?

‘Laatst nam ik de pont naar de overkant van de rivier. Heerlijk om op de boot de wind door je haren voelen. Lekker struinen in de uiterwaarden, ik vind altijd wel wat. Een lege eierschaal, zo mooi blauw. Van wie zou die zijn? De ganzen komen met hun kopjes net boven het gras uit. Ik loop naar de rivier en ontdek een witte en paarse plek. Wow! Een veld vol madeliefjes en daarnaast een veld vol paarse hondsdraf. Een lichte en donkere plek in het veld. Waar wil ik zijn?’

Het groene medicijnals een veertje zo licht

‘Ik kies voor het wit en bewonder de madeliefjes die eerst wat rood zijn en dan steeds witter worden. Ik herinner me de bloemenkransjes die ik vroeger maakte en besluit deze keer een ketting te rijgen. Wat verder ruik ik munt en zie een prachtig veertje.

Mmmmm, dit is heerlijk, het geeft me een vakantiegevoel. Uitzicht op de torens van Culemborg en struinen over koeienpaadjes, ik word er blij van en snuif nog eens de frisse lucht op.

Dit groene medicijn gun ik iedereen. Het kost niets en het is vlakbij. Ik wandel verder. Beweging geeft meer balans en frisse ideeën.‘

Vertaal de natuur

Gebruik buiten je zintuigen en geniet van jezelf en van het buiten zijn. Voel je voeten op de aarde, ga stap voor stap en vertraag je tempo wat. Kijk dan eens wat je opvalt en vertaal dit beeld naar wat je nu in het dagelijks leven bezig houdt. Wat wil de natuur je zeggen?


Wil je via de natuur meer over jezelf ontdekken?
Dan kun je op pad met Natuur- en Wandelcoach Marian Lubbers van Eigenspoor.
Of zoek op de website van Bewust Culemborg een andere coach.


zonlicht brengt levenGratis gezondheid van de zon

Veel mensen brengen de meeste tijd door tussen vier muren en onder een dak. Dat is jammer. Het belet ons om te profiteren van de levensenergie via het zonlicht. Zonlicht is misschien wel de belangrijkste energiebron voor een goede gezondheid. En hij wordt 365 dagen per jaar gratis geleverd.

Zonlicht heelt

In oude culturen (Egyptenaren, Grieken, Maya's, Inca's) werd de zon aanbeden. Hij werd op waarde geschat. De zon werd ook gebruikt bij het genezen van kwalen en ziektes. Wanneer het zonlicht op je oogleden valt, gaat de energie vervolgens door je hele lichaam. Op deze manier worden je energie- en zenuwbanen geregenereerd. Deze levensenergie laadt je lichaam op. Je kunt het vergelijken met een stekker die je in het stopcontact doet om een apparaat op te laden. Deze levensenergie is naast vitamines en mineralen een onmisbaar element om gezond te blijven.

Ook maakt zonlicht het je lichaam mogelijk om in combinatie met de juiste voeding vitamine D aan te maken. Dit is een zeer belangrijke vitamine om je gezondheid te behouden.

Zonlicht ondersteunt het zelfhelende vermogen in je lichaam dus op diverse manieren.

Haal je dagelijkse portie zonlichtdagelijks een lichtbad

Elke dag naar buiten gaan om wat zonlicht te ontvangen is dus heel belangrijk en nuttig. Ook wanneer het bewolkt is kun je al profiteren van de natuurlijke werking van het licht.

Als de zon schijnt dan mag je je zonnebril en zonnecrème trouwens thuis laten. Deze blokkeren het zonlicht, maar daardoor ook de levensenergie. En zonder je zonnebril zul je ook minder snel verbranden, omdat je hersenen dan een seintje krijgen dat er stoffen aan moeten worden gemaakt om je huid te beschermen.

Belangrijk blijft natuurlijk wel om te ontdekken hoe lang je in de zon kunt blijven. Bouw de tijd langzaam op. Je huid zal dan wennen en zichzelf op den duur beschermen.

Geniet dagelijks van het gratis zonlicht. Zonlicht is de brenger van leven en heel gezond als je er verstandig gebruik van maakt.


Wil je meer leren over het zelfhelende vermogen van je lichaam?
Christine Broekhuizen van Juichende Cellen kan je helpen.
Of zoek op de website van Bewust Culemborg een andere gezondheidscoach.


in het grasYoga met de wind in je haren

Meditatieve yogaoefeningen die je in de natuur doet zijn intenser. In de natuur is het veel makkelijker dan binnen om je aandacht te bundelen en je af te stemmen op het grotere geheel waar je onderdeel van bent. De wind in je haren, de koesterende zon op je huid, de geuren van gras, bomen en bloemen en het geluid van vogels en zoemende insecten versterken je gevoel van verbondenheid met de elementen. Moeder aarde onder je voeten en de weidsheid van de hemel boven je helpen je te aarden en tegelijkertijd de ruimte om je heen, maar ook in jezelf, te ervaren.

Naar binnen terwijl je buiten bent

Bij meditatieve yogaoefeningen wissel je inspanning af met ontspanning. En met de zachte kracht van de adem schep je innerlijk ruimte. Er ontstaat rust in je hoofd. De ontspannen manier van bewegen, het genieten van de yogaoefeningen en het één zijn met de natuur helpen je het contact te verdiepen met je lijf en innerlijke wezen. En in de buitenlucht - vol zuurstof en prana - kun je je weer opladen met nieuwe, frisse energie. Dus rol deze lente je yogamatje uit in je tuin, aan de Lek of ergens anders in de natuur.

Boeddha's boom is jouw boomzitten onder een boom

Siddhartha Gautama (de Boeddha) vond duizenden jaren geleden zittend onder een boom verlichting. Door in- en uit te ademen. Ervaar ook eens wat deze oefening voor jou doet.

Ga op een fijne plek in de natuur tegen een boom zitten. Word je bewust van je ademhaling en van de ‘ademhaling’ en energie van de boom. Zet al je zintuigen open. Voel je in- en uitademing tegen de stevige stam, regelmatig, diep en langzaam. Voel je verbonden en in eenheid met de boom, alsof je samen ademhaalt. Word je bewust van de rust en stabiliteit van de boom en laat deze kwaliteiten diep in jezelf wortelen, met iedere in- en uitademing. Ontspan en laat al je spanningen los, laat het wegstromen via de stam, de wortels, de aarde in. Zit daarna nog even in stilte.

Wil je deze zomer ervaren wat yoga in de natuur voor je doet?
Dan kun je terecht bij yogadocent Marien van Os van Yokidoki.
Of vind op de website van Bewust Culemborg een andere yogadocent.


Liefde is de bron van alles
Wij wensen je veel plezier als je buiten bent.

De redactieleden van de nieuwsbrief Bewust Culemborg
Christine Broekhuizen en Suzanne Huijs

Ideeën? Is er een thema dat jij graag onder de aandacht wil hebben/brengen in een volgende nieuwsbrief, dan kun je contact met ons opnemen.