Geluk in het leven

Gelukkig zijn. Hoe doe je dat? Door er hard aan te werken? Of juist los te laten? Deze nieuwsbrief gaat over drie manieren van zoeken, vinden en maken van geluk.

Om je te inspireren jouw geluk via een andere kant te bekijken of bereiken:

  • Werken met je hart
  • Dans en zing je geluk wakker
  • Géén geluk, da's pas geluk!werk met liefdeWerken met je hart

‘Miljoenen winnen in de Staatsloterij en nooit meer hoeven werken’, antwoordt een 18-jarige jongeman op de vraag: ‘Wat zou je het liefste willen?’

Rondhangen met miljoenen

Zijn wanhopige ouders hebben hem naar een loopbaanadviseur gestuurd sinds hij, na zijn derde afgebroken studie, zijn dagen voornamelijk pendelend tussen bed en bank doorbrengt, of met vrienden ‘hangt’ op de bekende hangplek. Aangemoedigd om zijn fantasie de vrije loop te laten, gaat hij verder: ‘Ik heb een horecabedrijf aan het strand van Curaçao met personeel in dienst die het werk doen’. Hij beschrijft hoe zijn dagen er uit zien: ‘Ik hang een beetje rond, houd mijn personeel in de gaten, doe wat aan watersport en maak plezier met de mensen …’’ ’

Roest kan gelukkiger maken dan goud

Wanneer hij zich voorstelt dat hij dat zo’n vijf of tien jaar zou doen, realiseert hij zich dat dat best heel saai is. ‘Ik zou dan ook oude verroeste auto’s opkopen, opknappen en weer verkopen.’ Op de vraag waarom oude roestbakken opkopen en opknappen, terwijl je geld genoeg hebt voor een wagenpark met splinternieuwe auto’s, antwoordt hij, terwijl hij rechtop gaat zitten: ‘Omdat het gaaf is om zo’n oude roestbak weer aan de praat te krijgen en er weer mooi uit te laten zien. Er zijn mensen, die net als ik houden van oude auto’s en niet iedereen kan zelf sleutelen’. Hij vertelt dat hij sinds zijn derde jaar met zijn opa sleutelt aan brommers en auto’s. ‘Het is toch gaaf om mensen blij weg te zien rijden in auto’s waar ik weken, soms maanden aan heb gewerkt?’

De bron voor werkelijk gelukwerken met je hart

We zijn geneigd om dat wat ons gelukkig maakt ver weg te zoeken of af te laten hangen van factoren buiten onszelf, zoals geld winnen in een loterij. Maar om je te verbinden met je diepste verlangen en levenszin hoef je niet ver weg; dat vind je in jezelf. Als je je daarmee verbindt, en ernaar handelt in je leven, dan ben je gedreven in dat wat je doet, zoals deze jongen ontdekte. Werken is dan geen wérken meer. De bron voor werkelijk geluk is niet iets buiten jezelf, maar het kennen van jouw ware natuur.

Wil jij ontdekken wat jouw ware natuur, je diepste drijfveren en unieke talenten zijn? Dan kan Valentina Gomes je helpen.

Of vind bij Bewust Culemborg een andere coach die bij je past.


dansen en zingenDans en zing je geluk wakker

Geluk is niet iets dat er altijd is, het is geen permanente staat van zijn. In het leven gaat het om de momenten van geluk, momenten van intens genieten. Deze maken je leven rijker en geven zin aan je leven. Geluk is een ervaring, want echt geluk bedenk je niet, geluk vóel je!

Het lijkt soms of de geluksmomenten je overkomen, alsof je er geen invloed op hebt. Deels is dat zo, want geluk dwing je niet af. Maar toch kun je iets doen om vaker geluksmomenten te ervaren en gevoeliger te worden voor geluk. Dat kan via vele wegen en één weg is via dansen of zingen.

Het geluk wil eruit

Als je lekker in je vel zit is de kans groot dat je spontaan begint te dansen, zingen of fluiten. De gelukkige energie wil naar buiten, wil leven. Het leuke is dat je dit ook om kunt keren: als je je niet fijn voelt en je gaat dansen of zingen komt er vanzelf vreugdevolle, levendige energie naar boven. Ga na het lezen van deze zin maar eens zingen of huppelen om dat effect te ervaren. Je hoofd stopt met denken en je komt dichter bij je gevoel. Dat heb je nodig als je meer geluk wilt ervaren.

Niet belangrijk of het mooi isZing je gelukkig

Tijdens workshops Stembevrijding of Biodanza ervaren mensen via zang en dans regelmatig gelukkige momenten. Je wordt er gevoeliger voor geluk, want je leert in de workshops beter te luisteren naar je lichaam en maakt verbinding met je hart. Zo ontdek je wat er echt in jou leeft en daar geef je uiting aan via jouw stem of dans. Het is daarbij helemaal niet belangrijk om mooi te kunnen dansen of zuiver te zingen, het gaat om de ervaring in het moment. Dat maakt gelukkig! Bovendien is het geweldig om sámen te zingen of te dansen in de workshops. Het is waar wat Albert Schweizer zei: ‘Geluk is het enige dat zich verdubbelt als je het deelt’.

Heb je zin om te zingen of te dansen? Neem contact op met Renée Mars. Biodanza-docent, Stembevrijder, Psychosociaal therapeut.

Of vind bij Bewust Culemborg een andere dansdocent of stembevrijder.


 geluk ervaar jeGéén geluk, da's pas geluk!

‘In het gevoelsleven is niets zo vluchtig en ongrijpbaar als geluk. Plotseling ben ik gelukkig en bij het minste of geringste is het ook weer verdwenen. Terwijl ik dit allang weet, is er toch steeds weer dit streven naar geluk. ‘Gelukkig zijn’ is immers een prettig gevoel. Het is zelfs zo dat ik als Boeddhist beloof om gelukkig te zijn. Maar hoe doe je dat?’

Op zoek naar de kick

‘Waar het in ieder geval niet over gaat, is geluk hébben. Er valt op dit gebied niets te hebben! Dat is een belangrijk besef, want ik word dagelijks gewezen op de mogelijkheid dat geluk te koop zou zijn. Mooie woorden en nog mooiere plaatjes moeten mij verleiden van alles aan te schaffen met het idee dat ik daar gelukkig van word. Ja, een mooie nieuwe auto geeft een geluksgevoel, maar ik ben er ook snel aan gewend en dan is alles weer ‘gewoon’. De bedoeling van reclamemakers is natuurlijk dat ik snel op zoek ga naar een volgende ‘kick’. Dit gaat eindeloos door en is een heilloze weg. Duurzaam gelukkig zijn, levert het niet op. Wat is wel duurzaam geluk?’

Niet gelukkig willen zijn om gelukkig te zijnErvaar

‘Het feit dat de zon schijnt, twee koolmeesjes druk doende met het maken van een nest, wakker worden in een warm bed, dit stukje schrijven (of het lezen ervan), een kopje koffie drinken, mijn dagelijkse bezigheden. Heel gewoon niet met gelukkig zijn in de weer zijn. Laat het los, het streven naar geluk! Géén geluk, dát is het ware geluk. Dat je niet meer gegrepen wordt door dit eeuwige streven. Als je in het zenboeddhisme te veel bezig bent om een Boeddha te zijn, zeggen ze “Kill the Buddha!” Zo kun je ook te druk zijn met gelukkig zijn. “Kill (the) Happiness!”, zou ik zeggen. En dat scheelt ook weer een ‘glossy’.’

Wil je het streven naar geluk ook loslaten en meer in het nu zijn dan kun je bij Gerard Jansen mediteren in de Japanse zentraditie.

Of vind bij Bewust Culemborg een andere meditatie docent.


geluksrouteGeluk voor jou in mei


Op zaterdag 30 en zondag 31 mei vindt de allereerste Geluksroute Rivierenland plaats, als één van de landelijke Geluksroutes.

In Buren en Culemborg zijn kleine en grotere activiteiten waar je aan deel kunt nemen. Deze worden georganiseerd door mensen die willen delen waar zij gelukkig van worden. Ontmoeten en ontdekken staan centraal. Op de website van Geluksroute vind je het programma en er komen nog steeds activiteiten bij. En wil je zelf iets te delen waar je gelukkig van wordt? Kijk op de site hoe je mee kunt doen!

vrijstad marktEn je hebt nog meer geluk! Want in datzelfde weekend vindt er een extra uitgebreide, drie-daagse editie van de Vrijstadmarkt plaats in Culemborg: het Vrijstadfestival! Op de afsluitende zondag 31 mei is ook Bewust Culemborg op de Vrijstadmarkt aanwezig. We geven je in onze kraam graag meer informatie over een gezond, duurzaam en bewust leven.


Een geluksmomentWij wensen je veel geluksmomenten toe

De redactieleden nieuwsbrief Bewust Culemborg
Christine Broekhuizen, Erna Bisterbosch en Suzanne Huijs

Ideeën? Is er een thema dat jij graag onder de aandacht wil hebben/brengen in een volgende nieuwsbrief, dan kun je contact met ons opnemen.