Schoonmaken geeft ruimte

Het voorjaar is de tijd bij uitstek om op te ruimen. Schoonmaken kun je doen in vele aspecten van je leven. Ruimte maken geeft helderheid en schept kansen om een andere richting in te slaan.

Ter inspiratie: 3 manieren om bezig te zijn met schoonmaken

  • Adem je schoon
  • Financiëel glazenpoetsen
  • Geïnspireerd schoonmakenuitademen maakt schoonAdem je schoon

Door de dag sla je veel stoffen en emoties in je lichaam op die er niet thuis horen. Je kan nagaan dat die je onnodig belasten en dat je je daarom minder fit voelt. Hoe kun je ervoor zorgen dat die je lichaam verlaten? In je lichaamscellen vindt de verbranding plaats, daarvoor heb je zuurstof nodig. Zuurstof zit in onze lucht(denk aan de parallel met de wind) die je met je ademhaling binnen krijgt. Het blijkt dat we gemiddeld maar 40% van onze ademcapaciteit gebruiken. Vaak komt dit omdat je je ademhalingsspier die onder het middenrif zit niet meer goed genoeg gebruikt. Het mooie is dat je je ademhaling bewust kunt beïnvloeden als je er met je aandacht op gericht bent.

Goed ademen maakt ons lichaam schoon

Vandaar dat je je eigen schoonmaak kunt bevorderen met je adem. Het is ook nog eens gratis! Door bewust in te ademen en het leven(spirit) in je op te nemen en met de uitademing alles los te laten, ruimen je op wat je in de weg zit en maak je ruimte om nieuwe ervaringen op te doen en voluit in het leven te staan.

In het Latijn is het werkwoord ademen spirare, of wel je bent door je adem verbonden met Spirit. Omdat we allemaal gebruik maken van deze bron zijn we met elkaar verbonden. Bewust Culemborg is voor mij een voorbeeld van mensen die zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die wij hebben om ervoor te zorgen dat wij zo vrij van ballast en daardoor zo dicht mogelijk bij onszelf leven. Adem brengt je in het hier en nu.

Wil jij hulp om anders te leren ademen? Neem dan contatc op met Pauline de Maar of een andere ademtherapeut

Vind bij Bewust Culemborg diverse aanbieders  die jou kunnen helpen met de innerlijke schoonmaak


Anders kijken geeft helderheidFinanciën anders bekijken

Oppotten of uitgeven? Komt er genoeg binnen? Hoeveel gaat er naar buiten? Dit varkentje weet heel goed of en wanneer zijn geld stroomt en stagneert. Jij ook? Of is het bij jou tijd voor een financiële schoonmaak? En die begint waar alles begint: van binnen, bij jezelf!

Bewust aandacht geven aan gedachtes

Dat kun je doen door heel bewust aandacht te geven aan al je gedachten, emoties en herinneringen die je hebt over geld. En om eens goed terug te kijken hoe jouw ouders dat eigenlijk deden: omgaan met geld. En hun ouders…en hun en jouw sociale omgeving. In schoonmaaktermen: door bewust met je innerlijke geldgevoel bezig te gaan, merk je dat je raam eigenlijk wel heel lang niet schoongemaakt is…en door eens even met een flinke emmer water en reiniger aan de gang te gaan, merk je opeens dat het uitzicht toch anders is geworden.

Wat ik hiermee bedoel is het volgende:.de manier waarop je in het nu je (financiële) zaken regelt, is grotendeels bepaald door de “input” die je in het verleden op dit gebied hebt gehad. En dan vooral in je jongere jaren. Hoe je dus toen met geldzaken omging klopte wellicht voor die tijd, maar meestal niet meer in het hier&nu.

Inzicht en helderheid

Door je hiervan bewust te worden heb je wellicht nog niets concreet aan je financiële zaken veranderd, maar wel beter zicht gekregen op waarom je doet wat je doet. En als je dan, met dat innerlijke inzicht, bezig gaat met die financiële producten buiten je; ja, dan heb je een grotere kans dat je je financiële zaken beter gaat regelen…succes met jouw financiële schoonmaak!

Wil jij deze bril opzetten met een adviseur? Neem dan contact op met Hubrien Meijaard.

Klik hier voor meer over het thema duurzaamheid binnen Bewust Culemborg.


Anders kijken naar schoonmakenSchoonmaken maakt ruimte

Jij en je huis zijn onlosmakelijk. Elk aspect van je leven is energetisch verankerd in je leefruimte. Een huis is niet gewoon een plek met vier muren en een dak. Je huis en je spullen die je erin hebt verzameld, zeggen veel over wie je bent en waar je staat in je leven. Opruimen creëert ruimte voor vernieuwing.

Opruimen creëert nieuwe kansen en mogelijkheden

Zo nu en dan flink opruimen is een proces, een schoonmaakperiode waarin ruimte gemaakt wordt voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Het is verbonden aan een innerlijk verlangen om los te laten wat in je weg staat en je gedachtes vertroebelt. Met het weg doen van je spullen zet je namelijk ook de ballast van je eigen leven aan de weg.

Geïnspireerd schoonmaken

Schoonmaken is opruimen en levert je dus iets op. Bekijk het daarom eens anders. Als je, bij voorbeeld, de ramen moet wassen, zie dit niet als een vervelend karwei maar leer dit te doen als een meditatie oefening. Zie de ramen van je huis als een opening naar buiten en als een opening waardoor het licht naar binnen komt. Zijn de ramen van je huis grauw en vervuild? Hoe ziet het dan met jouw zicht naar de buitenwereld? Is het nog fris en helder? Laat je inspireren door het schoonmaken en bij elke beweging die je maakt tijdens het wassen van de ramen zegt in gedachte tegen jezelf “ Ik verhelder mijn eigen blik, ik laat het licht in mijn eigen ziel weer stromen, …” Wanneer je je huis ziet als een metafoor voor je eigen lichaam wordt iedere schoonmaakklus een verrijking.

Hulp nodig? om van jouw woonplek een bron van vitaliteit en inspiratie te maken? Elisa Lamy kan je helpen.

Klik hier voor alle bewustwordingsprofessionals van Bewust Culemborg.


Liefde is de bron van allesWij wensen je veel schoonmaakplezier

Erna Bisterbosch en Christine Broekhuizen
Redactieleden nieuwsbrief Bewust Culemborg

Ideeën? Is er een thema dat jij graag onder de aandacht wil hebben/brengen in een volgende nieuwsbrief, dan kun je contact met ons opnemen.