Licht in de donkerste dag

Donker wordt de aarde, duister overal
Maar ons hart bewaarde, licht dat blijven zal

Dat het helder brande, lichten mag heel ver
Dan zal eens de aarde, worden tot een ster

Tijdens de advent periode is deze spreuk het begin van de dag in alle vrijescholen, en misschien wel op meer plekken waar aandacht is voor de winterzonnewende. Het is een bewust moment, om stil te staan bij één van de diepste mogelijkheden van een mens: anderen en je omgeving verlichten met puur aanwezig en jezelf zijn, zoals je bent.

Komend weekend ben je uitgenodigd in diverse activiteiten waar je samen LICHT kunt ervaren.


Enkele suggesties:


Actie voor slachtoffers van sexueel geweld

3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Door in actie te komen, kunnen wij hen ondersteunen. De organisatie van de Vrijstadmarkt bedacht een spectaculaire actie: de grootste kaarsenkroon van Nederland.

Hoe gaat het in zijn werk?

Koop cash een kaars voor € 8,50 of bedenk een actie om kaarsen te kunnen kopen en help mee om de opbrengst van Serious Request zo hoog mogelijk te maken.
 Voor de kaarsenkroon gebruiken we 1000 witte en rode gedenkkaarsen met een weerbestendige stormkap. Onder begeleiding van de brandweer en scouting Sint Stanislaus kunnen de kaarsen worden aangestoken. 
Verkopen we meer dan 1000 kaarsen, dan verlichten we daarmee de historische straten en plekken in Kuilenborg.

Kaarsen zijn in diverse winkels te koop. Speciale TOP-kaarsen kun je bestellen via kaarsenkroon@vrijstadmarkt.nl, dit zijn speciale exemplaren met een promotie-mogelijkheid tijdens het aansteken: zondag om 16.00 uur op de Markt

Deze actie staat in het kader van 'Lichtjes aan de Lek'

Op de kortste en donkerste dag van het jaar, staat de binnenstad van Culemborg in het teken van 'Lichtjes aan de Lek'. Op zaterdag om 15.00 uur start op de Varkensmarkt het programma en zondag is in de gehele binnenstad een Vrijstadmarkt.

De meeste activiteiten vind je op: www.vrijstadmarkt.nl.

 


Mindfulyoga-workshops voor Serious Request

"Laten we met z'n allen ons eigen licht ontsteken op deze kortste en donkerste dag van het jaar, en zo tegelijkertijd anderen steunen"

Onder dit motto bundelen Audrey James (mindfulness) Marianne Luijk (yoga) en Marien van Os (yoga) hun krachten en geven samen twee Mindfulyoga-workshops voor de actie Serious Request.  Kom lekker ontspannen en steun daarmee het doel van Serious Request: ‘Hands off our girls’.
 
Zondag 21 december van 9.45-10.45 uur én/of van 11.00 -12.00 uur
YogaStudio van StudioZuid, Nijverheidsweg 6 Culemborg
Alle bijdragen vanaf 10 euro (per workshop) zijn welkom.
Voor aanmeldingen mail naar: mindfullyaudrey@gmail.com


Graanzolder eindejaarsmeditatie

"Wil jij op de winterzonnewende graag stilstaan bij het moment waarop we ons weer naar het licht gaan bewegen? Of wil je misschien even stilstaan bij het afgelopen jaar en wat het voor jou heeft betekend?"

Zondag is hier de mogelijkheid toe tijdens de eindejaarsmeditatie op de Graanzolder, tussen 20.00 en 21.00 uur. Met Qi gong oefeningen onder begeleiding van Lola van Gameren, een geleide meditatie met Marianne van Lobberegt en tot slot een mantra zingen met Peter Wilms. Na afloop ben je van harte uitgenodigd voor een drankje en hapje. Er wordt geen bijdrage gevraagd.

Graanzolder verloot 10 consulten/sessies

Zondag van 12.00 tot 18.00 uur kun je kennismaken met de aanbieders van de Graanzolder. Er worden 10 gratis consulten en sessies verloot, variërend van een meditatiesessie tot een massage tot een systeemopstelling.

De Graanzolder, Buiten Molenstraat 7
Aanmelden is niet nodig


'Licht en Vrede' ervaren met sacrale dans

Zaterdag kun je meedoen in een themadans 'Licht en Vrede'. In sacrale dans staat het meditatieve element centraal. Er wordt gedanst in een cirkel, als een spel van 'bewegen en bewogen worden'. Met eenvoudige en herhalende patronen in een cirkel, rei, kruis, stervorm of spiraal kan iedereen meedoen. De groep in beweging kun je zien als een levende mandala.

Gegeven door Gertrude Arents in de voormalige Synagoge, Jodenkerkstraat 5, 10.30 - 16.30 uur
Aanmelden kan via de website