Nieuwsbrief Bewust Culemborg | Zelfonderzoek

Onderaan deze nieuwsbrief vind je de maandagenda met activiteiten van alle leden van Bewust Culemborg. En het complete overzicht vind je altijd online op www.BewustCulemborg.nl/agenda, maar nu eerst het 2e deel van de blog van Gerard Jansen:


Wat is de overeenkomst tussen een militair en een kunstenaar in de Linie?

 

Zenleraar Gerard Jansen, zet dit voor ons uiteen en neemt ons mee op het pad van zelfonderzoek. Uit noodzaak of in vrijheid, het brengt ons dichter bij onszelf.
Meer foto's en zijn verslag van Boeddha in de Linie vind je in onze weblog.


Veertien dagen werken zonder contact met de buitenwereld, kan dat?

De kunstenaars die meedoen aan het project Boeddha in de Linie, proberen het. Dit blijkt toch lastig... Veel mensen hebben hun weg naar het fort, het restaurant en de uiterwaarden gevonden. Zeker als het mooi weer is. Als je er op mooie dagen niet voor zorgt om wat teruggetrokken en ‘onzichtbaar’ te zijn, komt er van je isolement niets terecht.

Alleen zijn is relatief

Normaal gesproken zijn er altijd impulsen van buitenaf. Als alle geluiden van de beschaving wegvallen, merk je ineens dat vogels toch wel een hoop ‘kabaal’ maken. Als drukke beelden van de stad worden vervangen door een landschap met een rivier, struiken en heel ruimte voor lucht en wolken, vergaap je je plotseling aan ‘de veelheid’ van deze beelden. De omgeving is niet de essentie van het isolement. En dat geldt ook voor de mensen om je heen. Als ik naar mijzelf kijk, dan kan ik mij in een grote groep mensen heel geïsoleerd en alleen voelen en andersom mijn eentje heel open en aanwezig.

Voornemen 'naar binnen' te gaan

Het werken in isolement heeft mijn inziens dus weinig met de omstandigheden te maken. Volgens mij gaat het meer om een voornemen. Een voornemen om als mens, als kunstenaar, veertien dagen ‘naar binnen’ te gaan. Dat je daarbij door de omgeving wordt geholpen is mooi mee genomen. Het werken en wonen in het fort zijn behulpzaam bij het waar maken van je voornemen om in jezelf op onderzoek te gaan. De omgeving kan inspireren, uitdagen, maar het gaat vooral om gaat, is hoe je dit vorm geeft in combinatie met wat er van binnenuit naar boven komt.

Heldendaad

Als het zo werkt, dan kun je de kunstenaars die dit aangaan zien als ‘nobele strijders’ op het pad van het zelfonderzoek. Want dat hier moed voor nodig is, staat buiten kijf. Jezelf onder ogen komen, vereist moed en doorzettingsvermogen. Dit veertien dagen in je uppie doen in een vreemde omgeving, is een heldendaad, waar de gemiddelde militair die ooit heeft gewerkt op fort Werk aan het Spoel nog een puntje aan kan zuigen.

 

 

Gerard Jansen
Zentrum Culemborg
lid van Bewust Culemborg

 

 


In De Linie en op Werk aan het Spoel

Op zaterdag 10 mei wordt er een tentoonstelling geopend met kunstwerken door de boeddhistische kunstenaars gemaakt tijdens hun verblijf. Deze is niet bij Werk aan het Spoel, maar bij Fort Asperen. Weer een ander perspectief op De Linie.

Op Werk aan het Spoel kun je als bewuste ondernemer aanschuiven bij het Bewuste Ondernemers Ontbijt. Lid zijn van Bewust Culemborg is niet nodig, we doen inspiratie op in de ontmoeting. Data tot de zomer zijn 16 april en 5 juni. Aanmelden kan via datumprikker, zie volledige aankondiging in de agenda.

Deze zomer zijn wij op zondag 29 juni met Kind & Ouder op het Spoel te vinden met een grote groep leden en artiesten, voor iedereen die zich wil VERWONDEREN over zijn kind, zijn ouderschap of zichzelf. 'Verwondering' is het thema van het aankomende evenement van Bewust Culemborg op de buitenlocatie van fort Werk aan het Spoel.