Nieuwsbrief Bewust Culemborg | Vol Leven

Vol Leven

If you can walk, you can dance.
If you can talk, you can sing.

(Zimbabwaans gezegde)

Vol leven, is dat niet de uitnodiging van het leven?! Om de tijd die we hier op aarde hebben te leven en beleven in al haar kleurrijkheid. Het is in ieder geval wat mij inspireert in mijn eigen leven en in mijn werk als Biodanzadocent, Stembevrijder en Therapeut.

Hoe kun je zo vol mogelijk leven?
In al je kracht èn kwetsbaarheid, ingetogen en uitgelaten.
Hoe kun je jouw eigen-aardigheid vol tot leven brengen?!

Vol leven gaat voor mij over het leven, in al haar facetten, zo intens als mogelijk (be)leven. Vol leven gaat niet over je best doen of succesvol zijn. Het is ook niet hetzelfde als een rimpelloos leven leiden.  

Je kunt de volheid van het leven ervaren in ieder moment, in allerlei situaties in je leven als je werkelijk aanwezig bent. Zowel in de prettige maar ook in de lastige momenten. Als je kunt zijn bij wat er is, dan kun je de rijkdom van het leven steeds opnieuw ervaren.

Hierbij is een milde blik van groot belang. Die milde blik helpt je om keer op keer “ja” te zeggen; tegen jezelf en tegen wat er op je pad komt. Mijn ervaring is dat de last die we in het leven hebben heel vaak samenhangt met het oordeel dat je hebt over jezelf of over een situatie; je zit jezelf op de kop of je verzet je tegen iets.  Een milde blik helpt je om jezelf en situaties in het leven te aanvaarden zoals ze zijn en dan kun je ook daarin de rijkdom ontdekken. 

Er zijn vele manieren die kunnen inspireren tot vol leven. Het werken met stem en dans is voor mij een prachtige gelegenheid om hieraan te proeven. Want zingen en dansen is een soort verdichting van de werkelijkheid, het verbindt je met wie je wezenlijk bent. Dans brengt je in je lijf, in je gevoel. Je stem verbindt je met wat er in jouw leeft en van daaruit ontstaat jouw geluid; je creëert jouw eigen lied.

Ook kun je dansend en zingend heel goed oefenen in mildheid. Want het gaat niet over je best doen of een ‘mooi’ resultaat. Het gaat wel over het leven, in al haar facetten, tot leven te brengen. Dan leef je voluit!


Vol leven, dat wens ik iedereen in dit nieuwe jaar: voluit leven, in ieder moment opnieuw. En zoals Nelson Mandela zo prachtig zei: het gaat er niet om dat iets lukt, het belangrijkste is dat je blijft proberen!

 

Renée Mars,
Biodanzadocent, Stembevrijder en Therapeut
www.ontdek-biodanza.nl en www.stroomopwaarts.nu

Lid van Bewust Culemborg
Mede-Initiatiefnemer Culemborg Danst!

 

 

 

Agenda Bewust Culemborg

In de agenda van Bewust Culemborg vind je veel mogelijkheden die je kunnen inspireren tot 'Vol Leven'. Onder andere een weekend Stembevrijding en Biodanza (31 jan. - 2 feb.) en de 4e editie van Culemborg Danst! op zaterdag 25 januari in de zaal van het KWC. Aanmelden is alleen voor de workshop nodig, via culemborgdanst@bewustculemborg.nl.