22nov

Vitaal door de Belevingsdag verzamelde zich een boeiende groep mensen voor het Sirene-café op deze eerste maandag van de maand.

Nieuwe bekenden en ook oude bekenden, daarnaast een nieuwe “werkplek”. We zijn neergestreken in de Stadswerkplaats alwaar ik welkom word geheten door Norine en Inge. Een hartelijk welkom en ik geniet van de gezellige atmosfeer. We zitten beneden tussen oude en vertrouwde meubelen aan een heerlijke ronde tafel. Er hangen inmiddels ook mooie, gezellige gordijnen voor de etalage. Ja, ik krijg er weer steeds meer zin in. Vanavond een documentaire over Zwermen, zoals ook aangekondigd voor dit café. Er wordt fruit geschild en klaargezet en ook de koekjes ontbreken niet. Gezellig! Langzamerhand druppelen de oude en nieuwe bekenden binnen en Inge leidt de avond in. Ik leg uit dat 'Zwermen' een term is die leeft binnen Bewust Culemborg en dat we daarom hebben gekozen voor deze documentaire. Wij kijken en zien wat de toegevoegde intelligentie is van een zwerm, en dat de samenstelling van de zwerm niet continue hoeft te zijn om de intelligentie in stand te houden. We zijn allemaal onder de indruk van de grootsheid van het fenomeen Zwermen. Niet zomaar een kleine populatie maar telkens immens groot en indrukwekkend…..

Na het kijken van de film schuiven we aan de ronde tafel en begint het gesprek zicht te ontvouwen over wat we samen hebben gezien en meegemaakt. Er blijken verschillende manieren van kijken te zijn en algauw komen we bij de vraag hoe het kan werken voor Bewust Culemborg. De vorm ontstaat vanzelf lijkt het wel, en hoe zou dit zijn als het Sirene-café vanzelf vorm krijgt?

Diverse zaken passeren het voetlicht, er is enthousiasme, een 'niet kunnen verwoorden van de intentie', en ook worden er kritische vragen gesteld. Waar het iedere keer op terugkomt is 'de vorm'. Wat is nu een goede vorm van het gedachtegoed dat we in het Sirene-café willen neerzetten? Is het 'Zijn met elkaar' in plaats van 'alleen zitten Zijn op de bank'? of iets anders? We komen er deze avond niet helemaal uit. Toch is het vruchtbaar……zeer vruchtbaar om onze gezamenlijke intelligentie neer te zetten. En laat dat nu het doel zijn van het Sirene-café!

Deze weergave van de avond is tevens een voorzet voor de vorm van onze maandelijkse bijeenkomsten. De initiatiefgroep besteedt aandacht aan het fenomeen 'zwermend in vorm komen' en het Sirene-café gaat ontstaan vanuit onze zwerm Bewust Culemborg.

door Greta van Buuren

COMMENTS
Geertje Kuipers 2011-11-23 22:16:54 Hoop de volgende keer er weer bij te zijn! Wanneer is eigenlijk de volgende keer???
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

De samenleving die wij voor ogen hebben,
is een wereld waarin mensen bewust, in balans en vrij zijn.